21 okt. 2019: Laatste woord P.Z.C.

In welke sport is er hier ooit een WK gehouden?

Het laatste woord...

In Veghel begon gisteren de eerste wereldbeker driebanden sinds tien jaar in Nederland. Sluiskil was in 2009 de laatste. Dat was de laatste in een reeks van vijf wereldbekers gevolgd door een WK. Meerten Dallinga, de grote animator van weleer, kijkt terug en vooruit.
JOOP VAN EN OUDENHOVEN
Meerten Dallinga. © BOAZ TIMMERMANS | WWW.BOAZTIM
MEERTEN DALLINGA. © BOAZ TIMMERMANS | WWW.BOAZTIM

Wat roept het bij je op nu er weer een wereldbeker in Nederland wordt gespeeld?

Een mooie ontwikkeling. In een heel vroeg stadium heb ik nog wel eens met Harry Mathijssen, een van de huidige organisatoren, gesproken om samen iets te doen. Maar ik wilde dat natuurlijk in Zeeland. Dat was gezien zijn achterban en sponsoren niet haalbaar. Dat zij het nu voor elkaar hebben gekregen is alleen maar mooi voor de biljartsport en -liefhebber.

Heb je nog nostalgische gevoelens naar die tijd in Sluiskil?

Nee niet echt. Je denkt er natuurlijk wel eens aan terug, zeker nu het tien jaar later weer in Nederland wordt gespeeld, maar niet met weemoed of zo. Het zijn mooie herinneringen.

Wat zijn je mooiste herinneringen aan die periode?

Dat we het met ons team toch maar mooi voor elkaar hebben gekregen. In welke sport is er in Zeeland ooit een WK gehouden? Het mooiste vind ik wel dat wij tijdens het toernooi ook een juniorentoernooi lieten verspelen. Daar krijg ik ook nog steeds reacties op, met name van die jongens die er aan hebben meegedaan. Nu kom je ze soms tegen zoals Glenn Hofman, de Spanjaard Javier Palazon, de Koreaan Haeng Jik Kim om er enkele te noemen en dat zijn nu grote meneren. Da's mooi.

Heeft die tijd impact gehad voor Zeeland?

Zeker weten. Ineens wist heel de wereld waar Sluiskil lag. Maar ook Zeeuws-Vlaanderen en Zeeland in het geheel. Je begint met een toernooi en als dat slaagt nog eens twee. Toen hebben we voorgesteld aan de UMB voor nog twee toernooien te gaan, maar dan met een WK als afsluiting. Dat is ook gelukt dankzij de naam die Sluiskil en Zeeland ver over de grenzen had verworven. Oké, het kostte een pak geld, maar ook dat is gelukt bij elkaar te krijgen. Daar ben ik nu nog trots op.

Met zulk enthousiasme is een vervolg voor Zeeland nog niet verkeken?

Zeg nooit, nooit. Er hoeft er maar één op te staan die een zak geld meebrengt. In dat geval zeg ik: Kan geregeld worden. Maar dat is voorlopig niet aan de orde. De eerste drie jaar is het feest in Oost-Brabant, in Veghel.

 

Realisatie: TiDi Graphics