20 juli 2018: Anja Groeneveld vliegt op haar oude dag nog steeds het biljarten achterna

Anja Groeneveld (r) aan het werk in Seoul. FOTO 3CC World Masters
Anja Groeneveld (r) aan het werk in Seoul. FOTO 3CC World Masters
71 jaar is Anja Groeneveld uit Vrouwenpolder, bekend arbiter bij de sectie carambole van de biljartbond KNBB. Onlangs ontving ze een invitatie om haar kunsten te vertonen op het experimentele driebanden toernooi in Seoul, genaamd 3CC World Masters. Vorige week vloog ze naar Zuid-Korea.

JOOP VAN DEN OUDENHOVEN

,,Stomverbaasd en gevleid was ik toen Gerard ten Lohuis mij tien dagen voor het toernooi belde en mij namens de directeur van sportzender Kozoom, Xavier Carrer, uitnodigde om als arbiter op te treden in Seoul", vertelde Groeneveld. Daar werd een toernooi gehouden met een aantal wereldtoppers en Koreaanse topspelers, met de bedoeling een nieuw format te testen met een voor biljarten aanzienlijke prijzenpot: 40.000 euro voor de winnaar. Groeneveld: ,,De spelers moesten steeds beginnen met een vast patroon, dat met behulp van een lasersysteem op de tafels werd geprojecteerd. Na het maken van dit punt, konden de spelers op de gebruikelijke wijze verder tot er werd gemist."

Op haar vraag waarom zij, de laatste jaren juist als arbitercoördinator en -examinator werkzaam voor de sectie carambole van de KNBB, werd gevraagd om voor dit topevenement op te treden, kreeg Groeneveld als antwoord: 'Meneer Carrer heeft u met name op de wereldbeker- en wereldkampioenschaptoernooien in Sluiskil leren kennen als een toparbiter en integer mens met de juiste uitstraling voor de biljartsport.'

,,Nou, ik was wel vereerd hoor, kan ik je wel zeggen'', glunderde Groeneveld. ,,En dat ik op mijn oude dag (ze wordt in september 72) nog de wereld over kon, om als toparbiter te worden gekenmerkt - terwijl ik niet eens de badges heb van de CEB en de UMB (Europese bond en wereldbond) - was heel bijzonder voor mij. Zeker gezien de kinnesinne binnen de sectie driebanden, waar velen zich afvroegen waarom zij wel en wij niet."

Groeneveld is daar heel simpel in. Een badge zegt eigenlijk niets. ,,Het gaat erom dat je het spel kunt lezen en spelers het vertrouwen in je hebben. Dat was er zeer zeker. Diverse keren ging een bal op een fractie mis of juist net raak. Als arbiter stond ik vrijwel altijd in de juiste positie om de goede beslissing te nemen. Dat waarderen spelers en organisatie ten zeerste.'' Vraag Groeneveld hoe zij de vier dagen in Korea heeft beleefd en het woord 'geweldig' valt met de regelmaat van de klok. Het verblijf, de stad Seoul, de wedstrijden aan de tafels bij de absolute wereldtop; het was één grote happening. ,,Dit is iets om nooit meer te vergeten. Eén van mijn mooiste ervaringen in mijn carrière als arbiter, maar ook voor mij als mens. Ik kijk er met dankbaarheid op terug."

Realisatie: TiDi Graphics