graanbeurstrofee

2018

Het driebanden toernooi krijgt na het overlijden van Jan Eickenboom in elk geval een nieuwe titularis. Wat had het mooi geweest als hij er nog bij was geweest en eventueel de wisseltrofee voor de  derde keer had gewonnen en hem zo in zijn bezit zou krijgen.

Vanaf de start valt de ene na de andere verrassing te noteren. Zo werd oud finalist Sjaak de Visser al meteen uitgeschakeld en plaatste Ron Speyer zich als trotse en verrassende poule winnaar voor de eveneens verrassende Jaap Verboom. In poule 2 vloog Cees Steenpoorte er meteen uit en werd debutant Co Bolle poulewinnaar. Toon Schouwenaar gaat hier mee naar de tweede ronde. In poule 3 ging Rinus Pankow soeverein door maar verraste Piet de Jonge met de tweede plaats en schakelde alzo Joop de Fouw uit. In poule 4. vloog oud winnaar Philip van der Male genadeloos uit het toernooi ondanks een prima gemiddelde. Het gaat wel om de punten en die hadden verrassende Peter Goedegebure en Wim van der Welle er meer. In poule vijf en zes was het familytime. In vijf won Emile de Witte ongeslagen zijn poule en in zes was vader Johnny de ongekroonde kroning. Piet Bom redde het in vijf dankzij een zege in de beslissende partij op Mischa Schouwenburg. In zes ging Chris Mijnsbergen moeizaam en met de hakken over de sloot door door zijn laatste partij met een punt verschil te winnen. Huib Sonke had aan de gelijkmakende beurt genoeg kunnen hebben voor een plaats in de tweede ronde maar miste de acquit stoot.
In poule 7 was Kees Vreeke onaantastbaar en gaat door met dien verstande dat zijn moyenne van 0.592 goed is voor een verhoging met 3 caramboles. Maarten Bruijnes ging met de hakken over de sloot door. In de beslissende partij tegen de jongste Rossen, Jamy, zoon van Arjen en kleinzoon van Cees. 'Opa' is van de Rossen-clan de enig overlevende want in poule 8 ging Arjen er ook uit. De zoveelste oud-winnaar die het toernooi moet verlaten. Hier was Toon Klaassen ongenaakbaar en ging Marco Kooiman mee naar de tweede ronde al kostte dat veel moeite.
Poule 9. Veel spannender kan het niet worden in een poiule. Winnaar Martijn Hendriksen kwam een carambole tekort op zijn totaal, Kees Vermeulen 2 en de schlemiel van de dag werd André de Visser,  die goed spelend, 3 carambole na drie partijen tekort kwam.
In poule 10 zat de spanning vooral om de tweede plaats. De eerste was vrij soeverein voor Boy Vader al verloor hij wel een keer. Debutant John Jacobs hield routinier Rob van Dijk en een zeer matig spelende Rob Jacobs van verdere deelname af.
In poule 11 bleven de verrassingen aanhouden. Niet waar het finalist van vorig jaar Piet Kock betrof die won soeverein zijn partijen, maar wel de uitschakeling van Nico van der Graaf door Adrie Verwest.
In poule 12 weer verrassende ontwikkelingen. Leo Koopman ging goed spelend ongeslagen door. was dit niet een echte verrassing die van de uitschakeling van Ellen Riemens wel. André Koot profiteerde optimaal van een matig optreden van de Goese. Hans Coomans bleef puntloos en mag het volgend jaar weer proberen.
Poule 13 Hier weer wel een daverende verrassing oif als logisch gevolg twee. Raymond Eckel won al zijn partijen en werd groepswinnaar. Ronald van Geyt won er twee en is ook door. Grootste slachtoffer werd Gilles Sturm die er met slechts twee punten uitvloog. En om in stijl te blijven werd in poule 14 opnieuw slachtoffers gemaakt. Net als Vader Gilles ging Martin Sturm er glashard uit. ook Cees Roggeband werd uitgeschakeld. Wat wel overeind bleef was de doortocht van Sylvia Eckel en Jan Beije. Nog twee poules te gaan maar nu al staat vast dat er nog nooit zo'n slachtveld is aangericht na de eerste ronde.

Tweede ronde.
Poule
1. Leo Koopman 3-6;
2. Raymond Eckel 3-3;
3. Kees Vreeke 3-2;
4. Peter Goedegebure 3-1.

Poule 2.
1. Ronald van Geyt 3-6;
2. Sylvia Eckel 3-4;
3. Ron Speijer 3-2;
4. Jaap Verboom 3-0.
Verrassingen bleven uit maar spanning was er meer dan genoeg al ging die vooral om de tweede plaats in beide poules. De kop posities stonden buiten kijf maar de tweede plaats en daarmee een plaatsje in de derde ronde was een harde strijd die in het voordeel van Raymond Eckel en Sylvia Eckel uitviel. Met de finaleplaats van Ronald van Geyt erbij was het echt Eckeltjesdag.

poule 3.
1. Co Bolle 3-5;
2. Giel Menheere 3-4;
3. Toon Schouwenaar 3-3;
4. Piet de Jonge 3-0.

Poule 4.
1. Jan Beije 3-6;
2. André Koot 3-3, 86.6%;
3. Jurgen Bruggeman 3-3, 73.3;
4. Maarten Bruijnes 3-0.
Co Bolle blijft iedereen en zichzelf verrassen. de debutant bleef wederom ongeslagen en gaat gemakkelijk door naar de derde ronde. Giel Menheere bleef, als beste verliezer binnengekomen, Toon Schouwenaar voor en gaat met Bolle mee. André Koot en Jurgen Bruggeman vochten achter de rug van de ongenaakbare Jan Beije, een harde strijd voor een plaatsje in de volgende ronde. Bruggeman moest winnen en Koot had aan een gelijkspel genoeg en dat werd het in de na beurt van Koot. Beije steeg boven zichzelf uit met 0.633 gemiddeld na d eerste partij in 6 beurten naar 12 caramboles van Bruggeman te hebben gewonnen. Een kortere partij kwam tot nu toe niet voor.

Poule 5. 
1. John Jacobs 3-4;
2. Wim van de Welle 3-4;
3. Piet Kock 3-2;
4. Marco Kooiman 3-2.

Poule 6.
1. Harrie Goetheer 3-6;
2. Adrie Verwest 3-4;
3. Toon Klaassen 3-2;
4. Jan Schouwenburg 3-0.
De verrassing van de dag en het toernooi tot nu toe was de uitschakeling van Piet Kock, finalis van vorig jaar. De eerste partij was er nog niks aan de hand voor de Goesenaar maar daarna kwam er zand in de machine en verloor hij twee keer achter elkaar. John Jacobs en Wim van de Welle bleven verrassen overeind ook al omdat Marco Kooiman alleen zijn laatste pot van Kock won maar al was uitgeschakeld. In poule 6, still going strong Harrie Goetheer. onopvallend maar maar sterk bezig won hij opnieuw zijn partijen en gaat mee naar de derde ronde. Adrie Verrast verraste Toon Klassen en gaat mee met Goetheer.

Poule 7.
1. Chris Mijnsbergen 3-4;
2. Martijn Hendriksen 3-4;
3. Johnny de Witte 3-2;
4. Bram Baayens 3-2.

Poule 8.
1. Piet Bom 3-6:
2. Boy Vader 3-2, 84.4%;
3. Rinus Pankow 3-2, 82.2%;
4. Kees Vermeulen 3-2, 75.5.
De grootste verrasssing viel de allerlaatste poule van de tweede ronde. Rinus Pankow eruit op percentage weliswaar, maar toch. De verhoging die hij na de eerste ronde an zijn broek kreeg werd hem nu fataal. Piet Bom was de verassende en ongeslagen poulewinnaar en de rest had allemaal 2 pun,ten waardoor de rekenmachine aanwees wie zou doorgaan c.q. afvallen. In poule 7 geen verrassingen. Hier gaan de beste spelers gewoon door.

 

Derde ronde.
Poule 1.
1. Leo Koopman 3-4, 0.493, 86.6 %;
2. Co Bolle 3-4, 0.319, 83.3%;
3. Adrie Verwest 3-4, 0.527, 80.5%;
4. Jan Beije 3-0, 0.388.

Poule 2.
1. John Jacobs 3-6, 0.486;
2. Boy Vader 3-4, 0.440;
3. Harrie Goetheer 3-2, 0.341;
4. Wim van de Welle 3-0, 0.333.
In poule 1 drie man met 4 punten en dus mocht de zakjapanner er weer aan te pas komen om de nummers een en twee aan te wijzen die 17 februari de finale gaan spelen. Dat werden Leo Koopman en Co Bolle die maar niet weg te krijgen is en in zijn debuutjaar ook doorstoomt naar de finale. De tot nu toe prima spelende Jan Beije was nu de vogel voor de kat. Net als Wim van de Welle in de andere poule. Goed tot nu maar geen schim van de vorige ronden.

Finale dag

Twee poules van 4 gaan strijden om een plats in de finale. in Poule 1 is het bloedspannend en leek Co Bolle na twee overwinningen hiernaar op weg, maar zoals al vaker dit toernooi, schijn bedriegt. Sylvia Eckelen Boy Vader boden evenveel weerstand en eindigden ook op 4 punten waardoor de zakjapanner weer eens moest worden getrokken en die wees Boy Vader als winnaar en Eckel als tweede aan. Bolle eruit evenals de 'overtrainde'Adrie Verwest (de hele week door Rinus Pankow getraind) en nu puntloos naar huis.

In de andere poule was zoals kon worden verwacht Ronald van Geyt oppermachtig en won al zijn partijen. Dat betekende de zes overgebleven punten onder de drie anderen moesten worden verdeeld. Chris Mijnsbergen en John Jacobs speelden tegen elkaar gelijk en verloren hun andere partijen. Giel Menheere verloor alleen van Van Geyt dus ging mee naar de kruisfinal.

Daarin bleek Sylvia Eckel de sterkste en was Menheere te vermoeid geraakt om nog genoeg weerstand te bieden. Eckel dus derde en Giel vierde. De finale werd een draak van een wedstrijd waarin verdedigen troef was en men langdurig vergat waar het om gaat: punten maken. Uiteindelijk na 72 beurten was Boy Vader aan de finish en moest Van geyt er nog 15, 25-25 Opdracht was 25-40).

 

 

 

 

 

Eindstand:
1. Boy Vader
2. Ronald van Geyt;
3. Sylvia Eckel;
4. Giel Menheere;
5. Chris Mijnsbergen;
6. Co Bolle:
7. Adrie Verwest;
8. John Jacobs.

 

Finale om eerste en tweede plaats: Ronald van geyt - Boy Vader 25-25, 72

 

Realisatie: TiDi Graphics