Grand Prix Nationaal

Grand Prix driebanden cyclus 2017

 

Eerste Grand Prix in 't Oogh van Vlaerdingh

 

ppp kwalificatie. Enige Zeeuwse deelnemers zijn Richard de Bruin en Onur Can. Beide overleven deze ronde al was het voor De Bruin krap met een overwinning en een verliespartij. Het moyenne(1.030) was echter goed genoeg om de volgende ronde te bereiken.
pp kwalificatie. Voor Onur Can werd deze ronde einde avontuur. Twee nederlagen werden hem fataal al was die tegen Emilio Sciacca eervol 23-25 in 27. Richard de Bruijn overleefde opnieuw nu met twee nipte overwinningen, 25-23 op Jos Goverde en 25-24 op Frank van Rooij. Michael Vink plaatste zich ook voor de volgende ronde middels twee overwinningen, 25-23 op Niels Verlouw en 25-12 op Niels van de Vlist.
p kwalificatie. Vink blijft in de strijd door een 25-24 zege op Jan van der Bie en een met 25-11 op Reinier Burgemeester. De Bruin doet hem het kunstje na en wint met 25-18 van Wim Stroet en met 25-19 van Marcel van Delden.
kwalificatie. Het hoofdtoernooi wenkt. Nog een rondje overleven en je doet mee bij de 'grote' mannen. Voor Vink gaat dat niet lukken. Hij wint tot ieders verrassing nog wel van latere halve finalist Huub Wilkowski met 30-29 maar verlies van Wim van den berg met 20-30. Exit Michael Vink. Richard de Bruin blijft wel overeind en bereikt het 'walhalle' voor de tweede keer op rij. Ook voor de tweede keer op rij is de eerste ronde van het hoofdtoernooi zijn eindstation na nederlagen van 33-40 tegen Bert van Manen in 31 beurten, Ruud Nieuwenburg 21-40 in 34 en Jean Paul de Bruijn 20-40, 22.
Jean Paul de Bruijn bevestigde zijn topvorm waarin hij al enige tijd verkeert en won met 40-21 in 16 van Nieuwenburg, 40-35 in 21 van Van manen en zoals gezegd 40-20 van Richard de Bruin.

De Bruijn door naar de achtste finales waarin de nodige verrassingen gaan vallen. De Bruijn is superieur aan Sander Jonen, met 40-14 komt er in 18 beurten een eind aan de marteling van de Amsterdammer. Opvallend genoeg sneuvelen gevestigde namen als Dick Jaspers die na een gelijkspel tegen Dave Christiani werd uitgeschakeld met penalty's. Harrie van de Ven, terug na een 1,5 jaar lange schorsing wegens gebruik on geoorloofde medicijnen, wipt de juist in vorm zijnde Jerry Hermans. Van der Spoel zet Barry van Beers uit het toernooi.

Kwartfinale. De Bruijn gaat door op de ingeslagen weg en blijft maar partijen produceren van dik boven 2.000 gemiddeld. Van der Spoel wordt van tafel geveegd met 40-129 in 18 beurten. Verrassend is de uitschakeling van Raimond Burgman door Huub Wilkowski. Jean van Erp wipt Christiani en Hofman schakelt Harrie van de Ven uit.

Halve finale. De Bruijn - Hofman en Van Erp - Wilkowski.
De Bruijn - Hofman werd een adembenemend spektakel van hoog niveau dat met 40-39 in 22 beurten in het voordeel van Jean Paul de Bruijn werd beslist. Waarmee de Hulstenaar zijn oud-teamgenoot bij Dallinga uit de finale hield.

Van Erp had geen weinig te duchten van Wilkowski. Niet omdat die slecht speelde, integendeel 1.312 is bepaald goed voor hem, maar omdat Van Erp zijn visitekaartje afgaf met een knappe voorstelling die in 40-21 in slechts 16 beurten was beslist.

Finale: Van Erp - De Bruijn 40-37, 28. Een zware strijd waarin Van Erp vrijwel voortdurend de touwtjes in handen had. Via 3-11 na 5 beurten, 9-18, 15-24 werd het 29-28. Voor het eerst kwam De Bruijn op voorsprong en daarna ontvouwde zich een fel gevecht om de titel. De Bruijn liep uit naar 38-32 toen Van Erp met een laatste krachtinspanning tot 38-37 terugkwam maar De Bruijn het koeltjes afmaakte. "dat ik zo goed speel is voor een flink deel te danken aan Ton Chan, mijn acupuncturist in Hulst die me heeft verlost van lastige pijntjes in mijn schouder en nek. daardoor speel ik als bevrijd en dat komt mijn niveau ten goed. 1.931 algemeen is iets om trots op te zijn. Al speelde ik tot de finale net boven 2.00 gemiddeld."

300_jean_paul_de_bruijn_3cushion_worldcup_nems.jpg

In de schijnwerpers

 

Grand Prix Rosmalen.

Robert van Stevendaal in de eerste kwalificatieronde, Richard de Bruin in de tweede en Michael Vink in de derde begonnen op grond van hun ranking aan het toernooi in Rosmalen. Van Stevendaal won en verloor een keer en ontsnapte aan een vroegtijdige uitsluiting. Richard de Bruin won en speelde gelijk, plaatse zich voor de derde ronde en won en verloor daarin een partij maar plaatste zich wel voor de vierde ronde. Daarin trof hij met Herman Slikker en Raymund Swertz twee tegenstanders die hem de weg naar (opnieuw) een plaats in het hoofdtoernooi versperde, met 20-30 en 17-30 was het einde verhaal voor de Wemeldingse biljarter. Van Stevendaal en Vink komen dinsdag in actie en gaan op hun beurt een gooi doen naar een plek in het hoofdtoernooi. vasn Stevendaal was er vorig jaar in Oosterhout dichtbij. Toen kwam hij twee caramboles tekort om tussen de 'grote' jongens aan te treden.
Michael Vink verging het al niet beter. ook hij
plaatste zich voor de derde ronde maar moest het daarin afleggen. Na een zwak begin en winst in de eerste partij op Arno Klaassen (25-20 in 47 beurten) en veel beter spelend maar verliezend in zijn tweede partij tegen Ruud Gerritsen(22-25 in 24) zat ook voor hem het toernooi erop. De hoop was nu gevestigd op Robert van Stevendaal die, weliswaar moeizaam de derde ronde wel overleefde en dichtbij zijn ultieme doel was gekomen met het bereiken van de kwalificatieronde. Daarin won en verloor hij een keer net als al zijn groepsgenoten. Van Stevendaal ging in jubelstemming huiswaarts maar ontwaakte uit een nachtmerrie. Niet hij maar Fred Driessen bleek ,na een fout van de wedstrijdleiding, 0.005 beter te hebben gedaan dan de Zeeuws Vlaming. menig onvertogen woord zal over zijn lippen zijn gekomen na het ontwaken. Na de 2 caramboles tekort in de GP Oosterhout, nu 0.005.

Grand Prix Capelle a/d/ IJssel

In de preprepre kwalificatie wisten Robert van Stevendaal en Onur Can te plaatsen voor de volgende ronde. Van Stevendaal won van Niels van de Vlist met 20-14 in 20 beurten en verloor daarna met 18-20 van Jan Verdult in 31. Daarmee was de Vogelwaardse biljarter geplaatst op basis van moyenne. Can won twee keer, met 20-17 in 29 van Aldo Mastromatteo en met 20-15 in 26 van Gijs van Rijn. In de prepre wist van Stevendaal zijn beide partijen te winnen. De eerste in een zwaar verdedigende partij met 25-17 van Reggy Brouwers (45 brt) en de twee  met een knappe 25-13 in 22 van Monique Wilkowski. Michael Vink begon meteen in de prepre en won zijn beide partijen op uitstekende wijze. Frans van Beuningen moest er met 25-16 aan geloven in 36 beurten en Niels Verlouw met 25-13 in 27. Onur Can overleefde zijn tweede ronde met winstpartijen op Niels Verlouw en Frans van Beuningen. De eerste was om te huilen met 25-18 in 62 maar de tweede was weer puik met 25-14 in 21. Drie op drie Zeeuwen in de derde ronde is wel eens minder geweest.
In de pre kwalificatie  bleef Michael Vink ongeslagen met overwinningen op Wim Stroet (25-17, 26) en Tilo Machielse 25-18 in 35. Onur Can vloog er uit met 2 nederlagen. Robert van Stevendaal won van Marcel van Delden maar verloor van Richard de Bruijn en was uitgeschakeld op basis van moyenne. De Bruin daarentegen ging ongeslagen door. De laatste kwalificatieronde bleek voor Vink te hoog gegrepen hij verloor een keer (van Peter Berndsen (27-30, 30) en speelde een keer gelijk tegen Marcel van Berkel 30-30, 36. Ook Dion bergmans rfedde het niet. Hij ging onderuit mtegen jack van Peer met 15-25 in 20 en tegen Raymund Swertz met 19-25 in 30.
De Bruin overleefde maar nauwelijks met een zege op Wil Janssen met 30-25 in 26 maar verloor met 27-30 van Peter Heerkens. Omdat alle spelers 2 punten haalden gaf het moyenne de doorslag in het voordeel van De Bruin. Die komt donderdag weer in actie en mag dan in het hoofdtoernooi zijn geluk beproeven tegen Raimond Burgman Sander Jonen en Wim van den Berg. Vandaag komt Dion Bergmans nog in actie in de pre kwal.
Woensdag start Jean Paul de Bruijn in het hoofdtoernooi met als tegenstanders Roland Uytdewilligen, Wim van Cromvoirt en Harrie van de Ven. Laatstgenoemde maakte het De Bruijn heel erg lastig. Sterker nog, De Bruijn leek regelrecht op een debacle af te stevenen. Met achterstanden van 0-11, 5-15 en 17-31 liep hij achter de feiten en zijn tegenstander aan. Toen kwam hij terug in de wedstrijd met een serie van, kwam zelfs met 37-35 voor maar zag v.d. Ven vlak voor de finish weer op voorsprong komen, 37-390. Dan maakte de Bruijn het met 3 uit en is de winst toch nog een feit. De tweede partij was van een heel andere orde. In 13 beurten veegde hij de vloer aan met Roland Uytdewilligen. Om later op de avond weer een sof te halen tegen Wim van Cromvoirt. Het liep voor geen meter bij De Bruijn en de focus was er niet zoals die zijn moet leek het wel. Over twee gezichten gesproken. Desondanks kwam een plaats in de achtste niet in gevaar. Richard de Bruin mocht zijn eerste optreden in dit hoofdtoernooi meteen tegen Raimond Burgman. Hoewel de Wemeldinger zich dapper te weer stelde was een nederlaag van 24-40 in 20 beurten niet te vermijden. Daarna volgde de sleutel wedstrijd tegen Wim van den Berg. Dat zou de kans moeten zijn op twee puntjes, aldus De Bruin. Het liep echter anders. In een erbarmelijk slechte wedstrijd werd het 31-40 in liefst 51 beurten en waren de kansen op plaatsing in de achtste finale tot het minimale teruggebracht. Alleen een beren partij met groot verschil in weinig beurten was de waterkans die restte tegen Sander Jonen. ook dat kwam er niet en opnieuw werd het een worstel partij waarin beide spelers elkaar weinig toegaven. Zo weinig dat De Bruin wel de twee punten opeiste maar met een punt verschil, 40-39 en 45 beurten. Daarmee was zijn uitschakeling definitief. Hij werd zelfs nog laatste in zijn poule.
In de achtste finale leverde Jean paul de Bruijn een degelijke prestatie af tegen Jean van Erp. Na van acquit een serie van 11 te hebben gemaakt hield hij het verschil nagenoeg heel de partij tot stand ondanks een serie van 10 van Van Erp halverwege de partij., 40-35 in 24 beurten. Hofman hield een veeg partij tegen Klompenhouwer, 40-16 in 23 net als Burgman tegen Wilkowski 40-21 in 24. Ook Jorissen deelde in het eenzijdige feest, tegen Tom Beemsterboer werd het 40-17 in 23.
In de kwartfinale kwam het niet onverwachte einde van De Bruijn tegen Dick Jaspers, 29-40 in 24. Daarmee blijft De Bruijn nog wel leider in de tussenstand mits Jaspers niet het toernooi wint want dan gaat de Brabander de Zeeuw nipt voorbij, 172 om 176 punten. Glen Hofman blijft goed presteren en elimineerde Raimond Burgman. Martin van der Spoel poakte Frans van Schaik in en Dave Christiani Jeffrey Jorisen.
De halve finales dan: Jaspers - Hofman en v.d. Spoel - Christiani. Jaspers was ook te sterk voor de jonge Hagenaar met 40-30 in 15 beurten en Van der Spoel klopte toch enigszins verrassend Christiani met 40-22, 24.
De finaler tussen Jasperes en van der Spoel kende een bijna te voorspellen verloop. Ook nu was Jaspers de sterkste en won met 40-26 na 17 beurten. Het was zijn 58ste GP zege en hij speelde als enige meer dan 2.00 gemiddeld, 2.074. Van der Spoel werd tweede, Christiani derde en Hofman vierde. De Bruijn werd vijfde en verloor zijn koppositie in het tussenklassemnet na 3 GP's aan Jaspers. De Brabander leidt nu met 176 voor De Bruijn met 160. Hofman volgt op de derde plaats maar wel met een gapend gat naar de koplopers 102 punten, Van erp is vierde met 96.

Grand Prix Den Haag

Behalve Jean Paul de Bruijn maar een Zeeuws deelnemer. Michael Vink mocht mede als gevolg van het geringe aantal inschrijvingen in de tweede ronde beginnen en deed dat met verve. twee overwinningen later was hij geplaatst voor de derde ronde. Eerst werd Feye-Mient Dillema met het kleinst mogelijke verschil (25-24) verslagen na een achterstand van 16-22 te hebben rechtgezet. De tweede partij werd het een prima winst op Johan Zwiers met 25-16 in 26.
De derde ronde was het niveau iets minder maar het resultaat gelijk. Hij won en speelde een keer gelijk. Tegen Henk Holtrop werd het remise 25-25 in 35 en van Robert Koster werd gewonnen met 25-19 in 34. Daarmee ging hij als tweede in de poule door naar de laatste kwalificatieronde. Zou een primeur (hoofdtoernooi) erin zitten was de vraag.
Het antwoord kwam laat in de avond. Het begon niet goed tegen Fred Driessen. Vink verloor met 22-30 in 28 beurten. Zijn tweede ging een stuk beter en hoe. Thuisspeler Ruud Nieuwenburg werd met 30-24 verslagen met het uitstekende moyenne van 1.111 (27 beurten). Dat betekende opnieuw een tweede plaats in de poule ditmaal op moyenne, 0.945 om 0.857, maar dat deed er niet toe. De primeur voor de jonge Groedenaar is een feit. Voor het eerst in zijn carrière komt hij uit in het hoofdtoernooi van een Grand Prix.
Donderdag komt hij in actie in een poule met Dave Christiani, Raymon Groot en Therese Klompenhouwer.
Jean Paul de Bruijn gaat vandaag van start tegen Herman van Daalen, Sander Jonen en Harrie van der Ven.

De Bruijn ging voortvarend van start met een royale overwinning op Herman van Daalen, 40-11 in 23 beurten. De tweede partij was een rampscenario. Tegen Sander jonen trof een slecht spelende De Bruijn een boven zichzelf uit stijgende Sander Jonen die vlot naar de winst liep met 24-40 in 32 beurten. Een gelijkspel of winst was vereist in de slotronde voor een plaats in de achtste finale. Het herstel kwam snel en Harrie van de Ven werd het slachtoffer met 40-26 in 22. Voor Vink zat het toernooi er na de eerste ronden van het hoofdtoernooi al snel op. De eerste partij ging dik verloren tegen Thérèse Klompenhouwer met liefst 40-18 in 30 beurten, daarna ging een slechte partij tegen raymond Groot en 41 beurten verloren met 24-40 om te beslluiten, wel met zijn beste partij van de dag tegen Dave Christiani m,aar eveneens met verlies, 24-40 in 26.
In de achtste finale trof Jean Paul de Bruijn thuisspeler Jeffrey Jorissen en bracht dat tot in meerdere opzichten tot een goed einde. De Hagenaar werd verslagen met 40-32 in 23 beurten. Dat gaf niet alleen een plaats in de kwartfinale maar ook definitief de tweede plaats in de ranking en dus reekshoofd in de Masters in januari in Blericum maar tevens samen met Dick Jaspers een plaats in het WK landenteams in februari in Viersen.

Tegen Jaspers werd het een spannend duel waarin beide kemphanen elkaar weinig toegaven maar waarin de winst wel naar Jaspers ging, 34-40, 22. Uitgeschakeld maar met een feestelijk lintje vanwege eerder genoemde feiten.

Vanaf de kjwartfinales rolt de ene verrassing over de andere. Barry van Beers verslaat Jean van erp, 40-28, Frans van Schaik wint na penalties van Roland Uytdewilligen, Swertz verslaat Glenn Hofman.

De halve finales gaat oip dezelfde voet verder. Jaspers wordt uitgecshakeld door Van beers en Swertz door Van Scjhaik. Finale Van Schaik van Beers. Laatstgenoemde is iemand om altijd rekening mee te houden maar Van Schaik is andere koek. Zelfs Van beers ondervind dat andere koek ook andere koek is en ondergaat getzelfde lot als alle vorige tegenstanders van Van Schaik, nl. verlies. Gevolg:

1. Frans van Schaik, 2. Barry van Beers, 3. Dick JHaspers en 4. Raymund Swertz.

Eindstand klassement.

1. Jaspers, 2. De Bruijn, 3. Van Schaik, 4. Hofman.

Realisatie: TiDi Graphics