Grand Prix Nationaal

Grand Prix driebanden cyclus 2018

 

Eerste Grand Prix in 't Oogh van Vlaerdingh

 

104 inschrijvingen zorgden ervoor dat er vier pre kwalificaties zijn. Ronald van Geyt en Sylvia Eckel kwamen in de prepreprepre aan de start. Voor laatstgenoemde liep dat uit op een teleurstelling hoewel ze zelf wist dat het moeilijk zou worden. de Hansweerste werd namelijk geplaagd door heftige hartritme stoornissen en zat slecht in haar vel met uitschakeling tot gevolg.
Van geyt overleefde na een overwinning en een nederlaag dankzij een prima moyenne wel. Ook de tweede kwalificatie kwam hij door. Met een overwinning en een bye lag de weg naar de derde ronde open. Daarin startte Robert van Stevendaal en deed dat goed. Na een overwionning en een prima gelijkspel tegen Huidji See plaatste hij zich voor de voorlaatste kwalificatie en komt maandag weer in actie. Van Geyt is dinsdag weer aan de beurt en dan stromen ook Richard de Bruin en Michael Vink in.

Van Stevendaal struikelt over drempel hoofdtoernooi. Wat was hij er dichtbij. Een plaats in het hoofdtoernooi van de eerste Grand Prix driebanden van dit kalenderjaar. Robert van Stevendaal redde het in de laatste kwalificatieronde net niet.
Na eerst nog de pre kwalificatie met twee overwinningen op respectievelijk Charles Mekes (25-23) en Jos Nieuwenhuizen (25-24) te hebben overleefd werd het hoofdtoernooi een brug te ver. In de slotkwalificatie verloor de biljarter uit Vogelwaarde met 22-30 van Wil Janssen en met 28-30 van Raymund Swertz. Ronald van Geyt uit Hansweert werd in de pre kwalificatie uitgeschakeld na een 25-21 winstpartij op Peter Berndsen en verlies tegen Jan Viskil. Ook Michael Vink werd uitgeschakeld. Hij verloor met 11-25 van Marcel Hopmans en won na een slotserie van 9 van Wim van den berg maar kwam bij de eindafrekening 1 carambole tekort. Richard de Bruin overleefde de pre kwalificatieronde wel na twee overwinningen. Aad Buis moest met 25-9 en Robert Koster met 25-16 buigen voor de man uit Wemeldinge. Hij speelde dinsdagavond laat nog in de laatste kwalificatie voor een plaats in het hoofdtoernooi. Die kwam er niet na twee nederlagen. eerst verloorhij met 22-30 in 22 beurten van Tom Beemsterboer en daarna nog eens met 19-30 in 33 van Jack van Peer. Daarmee zat er niet meer dan de vierde plaats in de poule in en uitschakeling.

Donderdag komt Jean Paul de Bruijn in actie.
Zijn start is perfect te noemen met een royale overwinning op Raymund Swerts, 40-25 in 23 beurten. Vervolgens is Bert van Manen aan de beurt al ging het iets minder makkelijk: 40-328 in 28. De laatste partij van de poulefase was Hans de Bruin zijn tegenstander voor zover je daar van kon spreken. met 40-19 in 26 werd de sectie pennningmeester uit het toernooi gezet zodat hij zich aan zijn taak van wedstrijdsecretaris kan wijden.

Voor De Bruijn duurde het optreden maar een ronde langer. In de achtste finale ging hij zeer matig spelend met 39-40 in 34 beurten ten onder. Het zat in de ultieme fase niet mee bij de Hulstenaar toen hij de partij met 3 leek uit te maken bij 37-37. Maar hij miste de laatste op een mm. Kay de Zwart deed wat De Bruijn niet kon, met drie uitmaken. Een slechte start voor de nummer twee van de ranglijst van vorig seizoen.

De kwartfinales brachten drie spelers van S.I.S. in de strijd van d elaatste vier. Raymond Burgman, Jean van Erp en Glenn Hofman wonnen allen en werden vergezeld van topfavoriet Dick Jaspers.
Die ging er echter verrassend uit tegen Burgman en zodoende volgd eeen SIS finale omdat Glenn Hofman ook van Jean van Erp won. In de finale bleek Glenn ook de meerdere van Burgman en won zodoende zijn tweede Grand prix toernooi.

 

Tweede Grand Prix in Sportfoyer De Hazelaar Rosmalen.

In de prepreprepre kwalificatie kwamen Ronald van Geyt en Joey de Kok in actie.
Van geyt won twee keer, met 20-8 van Nico van den Heuvel en 20-5 van ben Bik en ging door. Joey de Kok won met 20-14 van ben Bik en verloor met 19-20 van Nico van den Heuvel maar plaatste zich wel.

In de preprepre meldde Joey de Kok zich af wegens werkverplichtingen en won en verloor Van Geyt een partij . Van Gijs van Rijn werd met 20-14 gewqonnen en tegen Nierls Verlouw met 18-20 verloren. Zijn moyenne was echter goed genoeg om nog eens verder te kunnen gaan. In de prepre was het voor hem gedaan met de vreugde. Hij verloor met 25-22 van John van Essen en met 25-20 van Michael de Bruin. Ook Robert van Stevendaal kwam nu in actie. Hij overleefde de ronde. Van Stevendaal won  van Johan Zwiers met 25-19 maar ging onderuit tegen Stefan Osnabrug, maar het was genoeg voor de pre ronde. Van Stevendaal werd daain vergezeld van Richard de Bruin en Michael Vink. Van Stevendaal vond zijn waterloo na nederlagen tegen Rens Hoeba met 24-25 en 18-25 tegen Arno Klaassen. De Bruin en Vink deden beter. De Bruin won van Sam van Etten met 25-14 maar verloor later met 22-25 van Hans de Bruin. Hij gaat wel door naar de laatste kwalificatieronde. Dat deed ook Vink na een zeer sterk optreden. Eerst versloeg hij Robert Koster met 25-20 en vervolgens Martin Vermeer met 25-10 in 20 beurten (1.041 alg. gem.)
Kwalificatie. Vink en De Bruin overleefde ook deze ronde en plaatste zich voor het hoofdtoernooi. Vink won sterk spelend van Peter Berndsen met 30-21 in 26 maar verloor zijn tweede partij van Wilco van Wijk met 18-30 in 29. Net genoeg om op moyenne voor de derde keer deelnemer aan het hoofdtoernooi te worden. De Bruin begon met een 15-30 overwinning maar wel in 49 beurten van Menno de Vries. Zijn tweede partij was een stuk beter, 30-26 in 28 tegen Rens Hoeba. Ook hij naar het hoofdtoernooi dat voor hen voor vrijdag staat gepland in voor beiden pittige poules. De Bruin komt uit tegen Raimond Burgman, Thérèse Klompenhouwer, en Peter Heerkens. Vink heeft zich noodgedwongen teruggetrokken. Jammer was wel leuk geweest. De Jonge Groedenaar baalde wel en sprak veelzeggend en getuigend van zelfvertrouwen:"Het gaat er zeker nog wel een keer van komen als ik zo blijf spelen als de laatste tijd".

Jean Paul de Bruijn had naar verwachting geen problemen in zijn poule. Albert Kooistra was zijn eerste prooi met 40-21 in 18 beurten, Kay de Zwart moest er daarna aan geloven met 40-27 in 34 en tenslotte ging ook Menno de Vries eraan voor de moeite met 40-26 in 20. Kooistra ging op moyenne verrassend mee naar de achtste finale.
Richard de Bruijn begon slecht tegen Raimond Burgman. Verliezen lag in de lijn der verwachting maar zo niet, 16-40 in 26. Tegen Peter Heerkens volgde de tweede tegenvaller al speelde hij een stuk beter maar kwam 2 puntjes tekort, 38-40 in 37. Tegen Thërèse Klompenhouwer viel het doek, ondanks fel verweer, met 40-36, 41.

Kwartfinale. Jean Paul de Bruijn stuit hierin op de onberekenbare Berry van Beers. De Brabander  verloor in zijn poule kansloos van Volkan Cetin en won daarna met 4 puntjes verschil van Wim van den Berg en 2 van Jeffrey Jorissen.
Hoe gevaarlijk Van Beers is ondervond De Bruijn ook al mag hij naar zichzelf kijken. Via 24-9, 26-10 en 30-14 en 35-20 na 11 punten kwam hij toch nog in de problemen toen Van Beers tot 39-38 terug kwam waarna De Bruijn als eerste over de meet ging maar Van Beers nog de nabeurt had. Die bleef tot opluchting van de Zeeuw op een punt steken. Een plaats in de halve finale is daardoor een feit met de hele vaderlandse 'ouwe hap'. Jaspers tegen Burgman en van Erp tegen De Bruijn. De halve finales werden thrillers. Het lijkt wel of De Bruijn iets heeft met spanning. Net als tegen Van Beers nam hij een royale voorsprong van 35-25 maar had de grootste moeite om het af te maken. Van Erp vond dat niet erg en kwam zelfs nog voor met 37-38, het werd 38-38 toen De Bruijn met twee zeer moeilijke ballen alsnog de winst greep in 26 beurten. Jaspers vloog eruit tegen Burgman met 34-40 in 29 zodat De Bruijn en Burgman de finale spelen.
Dit werd een prooi voor De Bruijn. Met 40-31 in 30 beurten bleef hij Burgman de Baas en won de tweede Grand Prix van dit kalenderjaar. na zijn negende in de eerste rukte hij in het klassement op naar de tweede stek.

Realisatie: TiDi Graphics