graanbeurstrofee

 2020

Poule A.
Het toernooi begon al met een opvallende verliespartij van Raymond Eckel tegen Martin de Bel, die een superdag kende en drie partijen ongeslagen bleef en 0.537 liet noteren. Zelfs een achterstand van 5-11 in een partij naar 12 punten werd nog gewonnen. Eckel die zijn andere partijen wel won werd tweede in de poule.

1. Martin de Bel 3-6, 0.537, 2. Raymond Eckel 3-4 0.556, 3. Peter Goedegebuure 3-2, 0.338 en 4. Frans Cobben 3-0 0.324.

Poule B.
Hier werd Rinus Pankow de poule winnaar op overtuigende wijze. Met drie winstpartijen en 0.809 kon niemand daaraan tippen. Verrassend was wel dat Rinus Mijnsbergen mee ging naar de volgende ronde. Hij verloor van Pankow, en won op percentage van Addy Eckel om vervolgens in een alles of niets partij Jurgen Bruggeman achter zich te laten en verrassend uit te schakelen.

1. Rinus Pankow 3-6 0.809, 2. Rinus Mijnsbergen 3-4 0.188, 3. Jurgen Bruggeman 3-2 0.424, 4. Addy Eckel 3-0 0.100.

Poule C.
Verrassende ontwikkelingen in deze poule. Spannend ook. Maarten Bruijnes werd de dagwinnaar door op miraculeuze wijze in de nabeurt te winnen van Jamy Rossen. Met een serie van 4 ging hij over Rossen en dat betekende meteen uitschakeling voor laatstgenoemde. Toon Schouwenaar, ingevallen, verrasste hierdoor en met twee overwinningen met de tweede plaats. 

1. Maarten Bruijnes 3-6 0.301, 2. Toon Schouwenaar 3-4  0.364, 3. Jamy Rossen 3-2 0.370, 4. Kees Vermeulen 3-0, 0.280.

Poule D.
Vader Arjan Rossen, oudwinnaar liet zich niet net als zoon Jamy verrassen en won al zijn partijen. Achter zijn rug was het bloedspannend omdat de anderen allen een partij wisten te winnen en de zakjapanner er aan te pas moest komen om de tweede plaats aan te wijzen. Die ging naar Sjef Janse.

1. Arjan Rosssen 3-6 0.523, 2. Sjef Jansen 3-2 0.313 83.33%, 3. Toon Klaassen 3-2 0.296 80.56, 4. Adri Verwest 3-2 0.284 69.44.

Poule E.
Een spannender poule dit kan toernooi haast niet meer. Drie man e4indigde met 4 punten en ook hier moest de rekenmachine uitsluitsel geven. 0.56% gaf de doorslag ten nadele van Jan de Vos (hij zit wel in de hot seat voor beste derde met slechts 1 carambole te weinig) en ten voordele van Rob Jacobs en Piet Bom.

1. Rob Jacobs 3-4 0.454 97.78%, 2. Piet Bom 3-4 0.500 97.78, 3. Jan de Vos 3-4 0.376 97.22, 4. Jean Mailleur 3-0 0.333.

Poule F.300_piet_de_jonge.jpg
Hier vond de welhaast grootste verrassing van de voorronden plaats. Piet Kock meermaals runner up werd uitgeschakeld. Hij begon nog goed aan zijn klus en versloeg Marcus Jacobs met groot verschil en knap moyenne 1.142. Daarna ging het volledig mis. Twee partijen gingen verloren, waarvan een op een punt, maar de bijl was daarmee gevallen. Piet de Jonge scoorde al zijn vereiste caramboles al moest hij (verrassend) een gelijkspel toestaan aan Marcus Jacobs, die dan wel laatste werd maar toch een punt mee naar huis kon nemen. Jaap Verboom ging met de Jonge naar de tweede ronde. Hij begon slecht met een 15-4 nederlaag tegen Piet de Jonge maar bleef daarna twee keer ongeslagen..

Ronde G.
Het was de avond van Ellen Riemens. Zij werd ongeslagen en met een fraai moyenne (0.667) poulewinnaar. De mannelijke biljarters in deze poule konden niet aan haar tippen. Alleen Co Bolle won twee partijen en gaat mee naar de tweede ronde. Peter van der Male met 2 en invaller Iman Wesdorp zonder punt kregen het nakijken.
Ronde H.
Ron Speijer had weer eens van die dagen dat als het even niet lekker gaat hij toch met een serie de kansen doet keren. Zo ook nu. Johnny de Witte, jaarlijks de eerste ronde overlevend deed dat nu ook weer en verloor alleen van Speijer. Debutant Nuyens met 2 en Willem Hage met 0 punten werden uitgeschakeld.

Poule I.
De poule des doods, zoals vooraf aangekondigd, maakte zijn reputatie waar. Ronald van Geyt, binnenkort te zien op het NK driebanden in de hoofdklasse, maakte zijn favorietenrol waar. Ongeslagen en met liefst 1.220 , het hoogste moyenne tot nu toe en misschien wel voor dit jaar, demonstreerde hij waartoe hij in staat. Rinus Kramer wilde nu wel eens wat doen aan het feit dat hij er bij elke deelname tot nu toe in de eerste ronde uit vloog. Dat lukte. Alleen Van Geyt was hem te sterk maar Sylvia Eckel (derde) en uittredend kampioen Chris Mijnsbergen (vierde werden uitgeschakeld. Er komt in elk geval een nieuwe kampioen.
Poule J.
Leo Koop was oppermachtig met 0.600 en bleef ongeslagen en liet de overige drie spelers in de poule onderling uitvechten wie met hem zou doorgaan. Dat werd nog een boeiend gevecht alledrie eindigde op 2 punten en het percentage gaf de doorslag. Dat was in het voordeel van Bram Baayens met 77.78 voor André Koot 73.33 en Chris Boersma 58.33.

Poule K.
Hier was de puntenverdeling en daarmee de klassering geen verrassing en ook duidelijk. Giel Menheere pakte 6 punten, Sjaak de Visser met een veel beter gemiddelde wel (0.776) maar 4 punten gaat mee naar de tweede ronde. Jan van Straaten verzamelde 2 en Jurgen Krottje geen een punt.

Poule L.
Over poule des doods gesproken. Dit was er een. Met moyennes van boven 0.600 en drie spelers met 4 punten waardoor de rekenmachine er weer moest worden bijgehaald. Oud winnaar Boy Vader kwam als poulewinnaar uit de bus voor een zeer sterk spelende Willem Pigmans. Martijn Hendriksen ging er met 4 punten en het hoogste gemiddelde uit op basis van percentage maar hij keert vrijwel zeker terug als beste verliezer.
Poule M.
Net als de wedstrijdleider Jurgen Bruggeman lag ook Mark de Jager ziek op bed. Voor laatstgenoemde moest Leo Hakbijl invallen en die ging ook tot eigen en ieders verrassing door. André de Visser werd ongeslagen poulewinnaar.
 
Poule N. Hans Coomans en Rob van Dijk beheerste deze poule poule en eindigden beide op 5 punten. Joop de Fouw viel tegen en werd derde met 2 punten. Hij won alleen van de ongelukkige (invaller) Wim van der Welle die puntloos bleef.
Poule 0.  Sterke optredens van Dick de Kubber die verrassend ongeslagen bleef, Philip van der Male die in de beslissende match tegen Cees Steenpoorte aan het langste eind trok en Steenpoorte dus die in zijn tweede partij Cees de Graaf in 9 beurten (voor 18 punten) aan de kant zette. De Graaf was te zwak om in deze poule ook maar een schijn van kans te maken op zelfs maar een winstpartij.
Tweede ronde.
Spanning te over in deze poule met allemaal 3 punten uit 3. De rekenmachine wees Rinus Kramer als eerste en Sjef Janssen als tweede aan. Voor Giel Menheere en Willem Pigmans  was het einde verhaal of men moet nog op zoek zijn naar beste verliezer. Afwachten dus.
Poule 2. 
Ronald van Geyt was hier naar verwachting de sterkste al moest hij wel een punt afstaan aan de verrassende Maarten Bruijnes die als tweede mee gaat naar de derde ronde. Raymond Eckel vloog er onverwacht uit net als Arjan Rossen.
Poule 3. 
Co Bolle voldeed aan de verachting en werd ongeslagen poulewinnaar. Rob Jacobs ging in zijn kielzog mee naar de derde ronde. Leo Hakbijl en Jaap Verboom, in de eerste ronde sterk waren nu kansloos.
Poule 4. Sjaak Visser mag dan niet al teveel meer biljarten verleerd is hij het nog niet. Ongeslagen gaat hij door Dick de Kubber gaat op percentage met hem mee voor de met evenveel punten maar minder percentage Leo Koopman. Bram Baayens bleef puntloos.
poule 5. Super spannende poule met drie spelers die voor 4 punten tekende. Dus de rekenmachine er maar weer bijgehaald. Die wees Boy Vader als poulewinnaar aan. met 88.89%. Martijn Hendriksen had een beter moyenne maar zijn percentage bleef steken op 87.04. De geluksgodinnen lachte Piet Bom toe die als beste derde met ook 4 punten maar 80% mee gaat naar de derde ronde. 
Poule 6.  Piet de Jonge ging ongeslagen als poulewinnaar door. Wel met een restrictie bij dat ongeslagen. Twee keer kwam de winst tot stand nadat het maximum aantal beurten was gespeeld en het percentage de doorslag gaf. Philip van der Male redde het net door met een beter percentage dan André de Visser de derde ronde te halen. Rob van Dijk haalde geen punt en was out.
Toon Schouwenaar is lucky loser. 

Derde ronde. Poule 1. Ja hoor. het is hem weer gelukt. Boy Vader slaagde er in voor de derde keer op rij de finale halen. Bij bleef ongeslagen voor zijn vriend Martijn Hendriksen die met hem meegaat naar de finale. Piet de Jonge won alleen van Ellen Riemens en dat was te weinig. Laatstgenoemde verloor ook van Vader en Hendriksen.
Poule 2. Co Bolle blijft het goed doen en verzamelde 4 punten genoeg voor zijn tweede finaleplaats. Ron Speijer mag dank je wel zeggen die Piet Bom die in de na beurt van het onderling treffen verzuimde gelijk te maken en daarmee de finale te missen. Sjaak Visser stak er qua moyenne bovenuit met 0.727 maar pakte te weinig punten en daar gaat het nu eenmaal om.
De laatste twee poules van de derde ronde hadden de nodige voeten in de aarde voor de organisatie. Het begon 's morgens al met een afmelding van Rinus Pankow wegens ziekte. Gelukkig voor de organisatie was André de Visser bereid als lucky looser zijn plaats in te nemen, totdat .. in de loop van de middag die zich ook ziek moest afmelden. Na nog een ziekmelding van Dick de Kubber een aantal omzwervingen werden Giel Menheere en Rob van Dijk bereid gevonden de leegte op te vullen. Na pittige strijd in poule 3 kwam Toon Schouwenaar als poulewinnaar uit de bus gevolgd door Jan de Vos. Rinus Kramer werd met 3 punten geslachtofferd en Maarten Bruijnes bleef puntloos.
In poule 4 werd invaller en lucky looser Giel Menheere zo maar opeens lucky winner en sloop op kousenvoeten de finale binnen. Rob Jacobs gaat met hem mee en sloot de deur voor Sjef Janssen en Rob van Dijk.
Finale dag.
Met twee poules van 4 (een poule des doods) werd een aanvang gemaakt van een lange slotdag.
In poule 1 troffen Boy Vader, Giel Menheere en Martijn Hendriksen elkaar. Alle drie kanshebbers op de eindzege maar op deze wijze niet meer.
In poule 2 Jan de Vos, Rob Jacobs, Co Bolle en Ron Speijer. Op het oog een makkelijke poule.
In poule 1 werd de verwachting bewaarheid. Keiharde strijd en  drie spelers die met 4 punten eindigden waarvan twee zelfs met hetzelfde percentage. Nu gaf het hoogste moyenne de doorslag en werd Vader poulewinnaar, voor Menheere en Hendriksen, die daarmee voor de 5-6 plaats moest gaan strijden.
In poule 2 staken Ron Speijer en Rob Jacobs boven de anderen uit met elk 5 punten en 100%. Speijer werd poulewinnaar op basis van moyenne.
De kruiswedstrijden:
Jacobs - Vader 19-17 en Menheere - Speijer 19-14.
Om zevende en achtste plaats. Jan de Vos - Toon Schouwenaar 12-11.
Om de vijfde en zesde plaats Martijn Hendriksen - Co Bolle 18-11
om de derde en vierde plaats Speijer - Vader 25-18
om de eerste en tweede plaats Menheere - Jacobs 25-18.
Jacobs begon als een speelr en kwam met 1-9 voor. Daarna kwam Menheere sluipenderwijs terug en werd het 14-14 waarna Menheere de touwtjes in handen nam en die niet meer afstond. 
Voor het eerst in de geschiedenis een rolstoeler die het toernooi won. Maar in meer opzichten een opmerkelijke winnaar. Hij had wel het geluk aan 'zijn kont' hangen. In de derde ronde werd hij opgeroepen (als verliezer in de tweede) na ziekte van Rinus Pankow, André de Visser, afwezigheid van Leo Koopman. Hij won zijn poule in de derde ronde en uiteindelijk ook het toernooi.
 opeeens

Realisatie: TiDi Graphics